Palvelemme tänään

Lajitteluasemat

Juankoski 14–18 10–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Juuka 14–18 13–17 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Kaavi 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Karttula 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Konnevesi 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Kuopio 10–18 10–18 10–18 10–18 10–18 15.5.2021 9–14

Kuopio, itsepalvelu 7–10, 18–21 7–10, 18–21 7–10, 18–21 7–10, 18–21 7–10, 18–21 7–21 Suljettu 5.4.2021 7-21

Lieksa 10–18 10–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Maaninka, kiertävä 3.6.2020 15.30–17.30 17.6.2020 15.30–17.30 1.7.2020 15.30–17.30 15.7.2020 15.30–17.30 29.7.2020 15.30–17.30 12.8.2020 15.30–17.30 26.8.2020 15.30–17.30 9.9.2020 15.30–17.30 23.9.2020 15.30–17.30

Nilsiä 12–18 10–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Nurmes 12–18 10–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Outokumpu 12–18 10–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Pieksämäki Asema suljettu rakennustöiden vuoksi. Asema suljettu rakennustöiden vuoksi. Asema suljettu rakennustöiden vuoksi. 1.1.2021 Suljettu

Rautalampi 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Rautavaara 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Riistavesi 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Siilinjärvi 8–16 10–18 10–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Suonenjoki 10–16 12–18 12–18 10–18 10–16 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Tervo 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Tuusniemi 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Valtimo 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Vehmersalmi 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Vesanto 14–18 Suljettu Suljettu 15.5.2021 9–14

Bokashi on sisällä, huoneenlämmössä pidettävä kompostori. Se on lähtöisin Japanista (boka shi = eloperäinen, käynyt aine). Biojäte fermentoituu eli käy mikrobien avulla hapettomassa tilassa. Bokashissa ravinteet saadaan hyvin talteen. Hiili ei vapaudu hiilidioksidina, vaan sitoutuu materiaan. Bokashin hiilijalanjälki on 25 kg/tonni (vrt. lämpökompostori 669 kg/tonni). 

Tarpeelliset tarvikkeet  

  • kaksi bokashi-ämpäriä
  • mikrobirouhe ja ilmatiivis astia rouheelle
  • nestekuppi (suotoveden tyhjentämistä varten)
  • rouheannostelija (esim. ruokalusikka mitta)
  • biojätteen tasoitin
  • kannellinen astia päivittäisille biojätteille
  • saavi, palju, jokin iso astia tai kompostori bokashimassan jälkikäsittelyyn

Voit ostaa bokashointitarvikkeet rautakaupasta tai netistä, aloituspaketin hinta on noin 100 € (sis. yleensä ämpärit, rouheen, rouheen annostelijan ja tasoittimen). Bokashi-ämpärit voi tehdä itsekin tavallisista ämpäreistä, kunhan ne saa ilmatiiviiksi. 

Bokashirouhe koostuu vehnäleseistä, jotka on kyllästetty EM-liuoksella ja sitten kuivattu. EM-liuos sisältää EM –mikrobeja (effective micro-organism), joita ovat maitohapppobakteerit, hiiva ja fotosynteettiset bakteerit. 

Aloita kompostointi

Laita välipohjan päälle talouspaperi ja sen päälle muutama ruokalusikallinen rouhetta. Kerää päivittäin biojätteet, pilko ne noin 2 cm palasiksi ja laita bokashiin. Tasoita ja painele biojäte tiiviiksi. Laita päälle mikrobirouhetta suhteessa 1 litra biojätettä ja ruokalusikallinen rouhetta. Laita kansi tiiviisti kiinni ja tarkista, että hana on kiinni. Näin varmistat ilmatiiveyden. Jatka samaan malliin niin kauan kuin tilaa riittää. Poista nestettä hanan kautta.

Kun bokashi on täynnä, jätä se fermentoitumaan. Älä aukaise kantta turhaan ja poista neste - bokashi-pissa - vähintään joka toinen päivä. Liika kosteus aiheuttaa bokashin mädäntymistä ja hajuhaittoja. Oikea bokashi tuoksuu happamalta. Fermentoituminen kestää vähintään 2 viikkoa, mutta sitä voi ja kannattaa jatkaa pitempäänkin - vaikkapa siihen saakka, kun toinenkin ämpäri on täynnä. Kun jätät ämpärin fermentoitumaan, aloita toisen täyttäminen. Kun massa on fermantoitunut vähintään 2 viikkoa, voi sen sekoittaa multaa "multatehtaassa". AIheesta lisää osiossa Miten bokashi muuttuu mullaksi.

Bokashiin voi laittaa hiilihydraattipitoista biojätettä, kuten vihannesten ja hedelmien kuoria sekä viljatuotteita. Biojätteeksi jäänyttä lihaa tai maitotuotteita voi laittaa mukaan pieninä erinä. Kahvinporot eivät fermentoidu kunnolla, mutta ne voi kuitenkin laittaa bokashiin. Selluloosa ei fermentoidu, joten paperi ei kuulu bokashiin.

Saa laittaa:

  • vihannesten ja hedelmien kuoret
  • ruuantähteitä (maitotuotteita ja lihaa vain pieniä määriä)
  • jauhot, leseet ja ryynit
  • kananmunankuoret (ja pilaantuneet munat)
  • kahvinporot suodatinpusseineen ja teepussit
  • kuihtuneet kukat ja viheskasvien osat
  • pienet luut

Ei saa laittaa:

  • isot luut
  • tuhka
  • eläinten ulosteet
  • hiiva
  • nesteet (mehu, maito, etikka, ruokaöljy)
  • paperia suurina määrinä
  • lihaa suurina määrinä

Fermentoitunut bokashi sekoitetaan multaan (1:1), esimerkiksi vanhaan kompostimultaan jälkikompostorissa. Jälkikompostori voi olla kevytrakenteinen, mutta sen täytyy olla jyrsijäsuojattu. Tässä ns. multatehtaassa bokashi-multaseos muuttuu mullaksi. Mullaksi muuttumiseen vaikuttaa lämpötila eli lämpö nopeuttaa prosessia. Multatehdas voidaan tehdä talvella myös sisätiloissa. Tehtaana toimii paremmin laakea kuin syvä astia ja niitä kannattaa tehdä ennemmin useampia kuin yksi iso. Multa voidaan varastoida ulos. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia, mutta se on vahvaa ravinnetta - pieni määrä riittää vauhdittamaan kasvua.

Älä hautaa maahan

Savo-Pielisen jätelautakunnan jätehuoltomääräysten mukaan jätteen hautaaminen maahan on kielletty. Se koskee myös elintarvikejätettä. Fermentoitunut bokashi massakin katsotaan elintarvikejätteeksi, koska siitä erottuu lähtöaineet eli esim. hedelmienkuoret ja ruuantähteet. Tästä syystä bokashimassa täytyy jälkikäsitellä haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa eikä sitä saa haudata suoraan maahan (esim. kasvimaalle tai pensaiden alle).

Yksi bokashiämpäri tehdään kahdesta tavallisesta ämpäristä, jotka laitetaan sisäkkäin. Sisemmässä on pohjassa reikiä, uloimmassa on hana - näin nesteet pääsevät pohjalle, josta ne voidaan poistaa hanan kautta. Poraa hanaa varten sopiva reikä ja liimaa hana ämpärin sisäpuolelta epoksiliimalla. Ulkopuolelta voit viimeistellä liitoksen sikafleksillä. Liitoksesta pitää tulla tiivis. Sisemmän ämpärin pohjaan porataan reikiä. Tämän ämpärin ympärille kietaistaan pari kierrosta elmukelmua, jotta ämpärit menevät tiiviisti yhteen. Päällimmäisessä ämpärissä pitää olla tiivis kansi. 

Ämpäreitä on hyvä tehdä ainakin kaksi. Näin voit täyttää toista sillä aikaa, kun toinen bokashi on fermentoitumassa.