Poistotekstiilien keräyskokeilulla saatiin yli 40 300 kiloa tekstiilejä

Paluu etusivulle

Järjestimme poistotekstiilin keräyskokeilun, jonka tavoitteena oli saada lisätietoa kerättävien tekstiilien ominaisuuksista sekä tutkia tekstiilien kuljetusten toimivuutta keräyspisteiltä lajitteluun ja edelleen poistotekstiilin käsittelylaitokselle.

Poistotekstiilien keräys järjestettiin kuudessa kauppakeskuksessa, ja Elävä säätiö huolehti tekstiilien lajittelusta. Jalostukseen kelpaava poistotekstiili toimitettiin Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle (LSJH) laadunvarmistukseen, jonka jälkeen kierrätykseen kelpaava tekstiili vietiin LSJH:n poistotekstiilin käsittelylaitokseen Paimioon jalostettavaksi kierrätysraaka-aineiksi.

Kotitaloudet toivat poistotekstiilin keräykseen 8,5 kuukauden aikana yhteensä 40 300 kiloa tekstiilejä. Suurin osa Kuopiossa kerätystä tekstiilistä eli 30 900 kiloa toimitettiin kierrätyskuiduksi ja uudelleenkäyttöön. Kaikesta kokeilussa kerätystä tekstiilistä kierrätyskuidun jalostamiseen on toimitettu 27 500 kiloa, ja Elävä säätiön Elävään kauppaan myyntiin saatiin 3200 kiloa tekstiiliä. Loppu 9400 kiloa oli kierrätykseen kelpaamatonta, ja se hyödynnettiin energiana.

Poistotekstiilien alueellinen keräys alkoi koko Suomessa vuoden 2023 alussa.


Kuvateksti: Maksuttomaan keräyskokeiluun otettiin vastaan rikkinäisiä, virttyneitä tai loppuun kuluneita vaatteita ja kodintekstiilejä. Vaatteiden ja kodintekstiilien tuli olla puhtaita ja kuivia, jotta kuitujen hyödyntäminen materiaalina on mahdollista. Kokeilun aikana poistotekstiiliä kerättiin Kuopiossa. Pisteiden välille saatiin luotua toimiva keräyslogistiikka. Keräyspisteet sijaitsivat Kuopiossa kauppakeskus Matkuksessa, K-Citymarket Kolmisopessa, Kauppapaikka Hermanissa, Prismassa, keskustan Carlsonilla ja K-Citymarket Päivärannassa.