Lajittele biojäte hyötykäyttöön

Hyödynnä biojätteen pakkaamiseen hedelmäpussit ja paperipussit elintarvikkeista

Tiesithän, että kaupan hedelmä- ja vihannesosaston biohajoavat ja paperiset hedelmäpussit käyvät hienosti biojätteen pakkaamiseen. Pussin biojätteelle saat myös tyhjästä, paperisesta sokeri-, jauho- tai hiutalepussista tai vaikkapa sanomalehdestä. Katso pussin taitteluohje ja lue lajittelun hyödyistä alta.

Kiitos kun lajittelet!

 

Hedelmä- ja biojätepussi samassa

Olemme aloittaneet biojätepussikokeilun yhteistyössä K-ryhmän kanssa. Jätekukon toimialueella kokeilussa mukana olevien K-kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla on tarjolla uudenlaisia kauppiaiden ja Jätekukon yhdessä kustantamia paperisia hedelmäpusseja.

Ideana kokeilussa on, että kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta ostosten mukana kotiin tuodun paperisen pussin voi käyttää uudelleen biojätepussina. Veden- ja rasvankestävät pussit ovat uudenlaisia, kokeiluissa toimiviksi todettuja.

Kosteutta hylkivä paperipussi

Jubilo Oy:n kehittämät märkälujat ja hengittävät pussit ovat laadukkaita, kestäviä, ja ne käyvät eri kokoisiin keittiön bioastioihin. Pusseja kokelivat kotitaloudet kuudessa Jätekukon toimialueen taloyhtiössä vuonna 2019. Jubilon paperipussit olivat aiemmin myös yhtenä vaihtoehtona Jätekukolta tilattavissa biojätepusseissa. Tällä hetkellä kauttamme ei ole mahdollista tilata biojätepusseja.

Kokeilussa mukana olevat K-kaupat

K-Citymarket Kolmisoppi
K-Supermarket Matkus
K-Supermarket Petonen
K-Market Haapaniemenkatu
K-Market Inkivääri
K-Market Makasiini
K-Market Pelimies
K-Market Pihlajalaakso
K-Market Pirtti
K-Market Saariaitta
K-Market Satama
K-Market Särkilahti

K-Supermarket Artomarket

K-Market Evästori

K-Supermarket Herkkupata

K-Supermarket Suonenjoki

K-Market Tuusniemi

Katso videolta, miten taittelet sanomalehdestä biojätepussin

 

Yksi tärkeimmistä sekajätteestä pois lajiteltavista jätteistä on biojäte. Erilleen kerättynä sen sisältämät ravinteet ja energia saadaan talteen ja uudelleen kiertoon.

Kuljetamme erilleen lajitellun ja kerätyn biojätteen Gasumin Kuopion biokaasulaitokselle*, jossa jätteistä erotetaan kaasu ja arvokkaat ravinteet suljetussa prosessissa. Kaasu toimitetaan siirtoputkea pitkin Kuopion Energian moottorivoimalaitokseen, jossa kaasusta tuotetaan energiaa sähkö- ja kaukolämpöverkkoon. Ravinteista jalostetaan laadukkaita kierrätyslannoitteita.

*Outokummun alueella erilleen kerätty biojäte käsitellään paikallisesti, kompostoimalla Jyrin käsittelyasemalla.

Jos laitat biojätteen sekajätteeseen, se päätyy Riikinvoiman ekovoimalaitokselle, jossa sekajäte poltetaan. Biojätteen käsittelyprosessissa, biokaasulaitoksella, talteen saadaan sekä energiaa että ravinteita ja näin hyöty on polttoa laajempi. Ekovoimalaitos tuottaa sähköä ja lämpöä, mutta biojätteen osalta ravinteet menevät siellä hukkaan. Märän biojätteen lämpöarvo poltossa ei myöskään ole erityisen hyvä. Nimenomaan biojätteelle suunniteltu käsittely biokaasulaitoksella on tehokkaampi keino saada biojätteestä energiaa.

Purkki tiskipöydällä tai keittiön kaapissa voi riittää pienemmälle taloudelle hyvin. Isommalle ruokakunnalle tarvitaan isompi astia tai tiheämmät tyhjennyskerrat. Jos lajitteluvaunussa on useampi astia, varaa yksi niistä biojätteelle.

Pakkaa biojäte ennen keräysastiaan viemistä, jotta astian käyttö on kaikille siistiä ja miellyttävää. Biojäteastiat ovat kyljistään rei'itetyt ja niissä ei käytetä suurta sisäsäkkiä. Reikien ansiosta biojätteen sisältämä kosteus pääsee haihtumaan astiasta.

Biojäteastia tyhjennetään kesällä kerran viikossa ja talvella kahden viikon välein. Vähän biojätettä tuottavilla kiinteistöillä tai biokimpoilla (jäteastia alle 10 asuinhuoneiston käytössä) on mahdollisuus kahden viikon tyhjennysväliin ympäri vuoden.

Kompostoriin laitettavaa biojätettä ei tarvitse pakata. Biojätteen voi laittaa kompostoriin kätevästi suoraan keittiössä käytössä olevasta keräysastiasta.

Biojätepusseja, sekä paperisia että biohajoavia, voi ostaa kaupoista.

Ostaessasi pussiin pakattavia hedelmiä tai vihanneksia, valitse muovipussin sijaan biohajoava tai paperinen hedelmäpussi – saat samalla pussin biojätteille.

Hyödynnä elintarvikkeiden paperiset pussit, kuten jauho-, sokeri-, hiutale- ja leipäpussit.

Myös sanomalehdestä voi taitella pienellä vaivalla biojätepusseja.