Fiksusti kiertotaloudessa

Nopeampaa asiointia

Jätehuollosta viestitään enenevässä määrin tekstiviestein. Esimerkiksi jätteenkeräykseen liittyvää tietoa annetaan asiakkaille mieluiten juuri tekstiviestillä.

– Tekstiviesti tavoittaa asiakkaat hyvin ja nopeasti. Asiointi helpottuu ja sujuvoituu huomattavasti, kun ei tarvitse odotella kirjepostin kulkemista. Kannattaa käydä lisäämässä oma numeronsa jätehuollon asiakastietoihin Omakukkoverkko-palvelussa jatekukko.fi/omakukko, vinkkaa palveluneuvoja Hannele Heinonen Jätekukon asiakaspalvelusta. Jos ei kaipaa ylimääräisiä papereita kotiin, Heinonen suosittelee valitsemaan jätehuollon laskujen toimitustavaksi turvallisen e-laskun tai sähköpostilaskun. – Sähköinen lasku on kätevä, nopea, ja lisäksi ympäristöystävällinen valinta.

Ympäristövastuullisia työpäiviä

Jätekuljetusten parissa Jätekukolla työskentelevä logistiikkainsinööri Aki Malinen ajaa työmatkat polkupyörällä.
– Ympäri vuoden ajaminen on vain asenne- ja varustekysymys. Mahdottomia ajokelejä on vuodenkierrossa vain yksittäisiä, sanoo Malinen.

 

Useat työtehtävät Jätekukolla mahdollistavat myös etätyöpäivät. Jätekukon palveluneuvoja Virpi Timonen käsittelee työssään ajo-opastusjärjestelmän kautta tulevia jätteenkuljettajien ilmoituksia. Viestit Jätekukon ja kuljetusurakoitsijoiden välillä liikkuvat lähes reaaliajassa. Tiiviillä yhteistyöllä kuljettajien kanssa huolehditaan jätekeräyksen sujuvuudesta. Hyvät tietoliikenneyhteydet ja toimivat järjestelmät varmistavat sen, että työnteon sijainnilla ei ole väliä.  Pidän kerran viikossa etätyöpäivän. Silloin auto jää parkkiin ja samalla tipahtaa pois viidesosa viikon aikana kertyvistä työmatkakilometreistä, kertoo Timonen.

Lajittelu edesauttaa hyötykäyttöä

Kuopion Pikkukukko lajitteluasema on kooltaan ja lajittelumahdollisuuksiltaan isoin Jätekukon lajitteluasemista. Tilojen puolesta on ollut mahdollista ottaa käyttöön tavallista tarkempi lajittelu, joka mahdollistaa laajemman materiaalien hyötykäytön. Uusimpana lajittelumahdollisuus on annettu kirkkaille ja värillisille pehmeille muoveille, jotka saadaan ohjattua uusien muovituotteiden raaka-aineeksi energiahyödyntämisen sijaan.

– Uudet lajittelumahdollisuudet on otettu hyvin vastaan. Asiakkaat ilahtuvat kuullessaan, että jätemateriaalista on vielä hyötyä, kertoo Kuopion Pikkukukko lajitteluasemalla asiakkaita palveleva asemanhoitaja Valtteri Kinnunen. Ahkera lajittelu tuntuu myös kukkarossa, sillä useimmat hyötykäyttöön päätyvät jätemateriaalit vastaanotetaan maksutta.

Myös Outokummun, Pieksämäen, Siilinjärven ja Suonenjoen lajitteluasemilla on lisätty erikseen lajiteltavien materiaalien määrää. Uusin, erikseen lajiteltava materiaali on kipsi. Kooltaan enintään 60 senttimetrin kipsijätekappaleita vastaanotetaan nyt erikseen lajiteltuina maksutta. Kipsijäte jatkaa kiertokulkuaan osana uusia kipsituotteita.