Veloituksettomia biopusseja biojätekeräyksessä mukana oleville kotitalouksille

ti 12. syyskuuta 2017 07.00.00

Biopussijakelu toteutetaan tänä vuonna suurempana kuin koskaan, kun kuopiolaiset biojätteen keräyksessä mukana olevat kotitaloudet on otettu mukaan biopussijakeluun. Tilausmahdollisuus tarjotaan tänä vuonna koko Jätekukon toimialueella yhteensä 62 000 kotitaloudelle.

Tilausohjeet postitse kotiin

Biopussien tilausmahdollisuus tarjotaan biojätteen keräyksessä mukana oleville kotitalouksille kerran vuodessa. Syksyn jakelussa ovat mukana ennen 1.6.2017 biojätteen keräykseen liittyneet keskeisen Kuopion postinumeroalueiden 70100–70870 kotitaloudet. Tilausohjeet ovat kotitalouskohtaiset ja niiden on määrä saapua koteihin tällä viikolla. Tilauksen voi tehdä joko esitäytetyllä verkkolomakkeella tai tilauslapulla. Pusseja on mahdollista tilata lajittelun avuksi noin yhden vuoden tarpeiksi. Tilausohjeiden mukana lähetetään yksi näytepussi, jonka koko on kuusi litraa. Näytepussin avulla on helppo arvioida, minkä kokoinen biopussi sopii keittiön keräysastiaan. Tilattavien biopussien kokovaihtoehdot ovat 6, 10 ja 20 litraa.

Biojäte pakettiin ennen keräysastiaan vientiä

Biojätteen erilliskeräyksessä biojätteet tulisi pakata käyttömukavuuden ja keräysastian suojaamisen takia. Tilattavissa olevien pussien lukumäärä on laskennallinen ja todellinen pussien tarve voi vaihdella taloudesta riippuen. Jaamme pusseja nimenomaan lajittelun tueksi. Mahdolliseen lisätarpeeseen suosittelemme kaupoissa myytävien biopussien lisäksi sanomalehdestä taiteltua pussia tai paperipussia. Biopussiksi sopivat hyvin esimerkiksi tyhjät, paperiset sokeri-, jauho- tai hiutalepussit.

Aloita lajittelu biojätteestä

Yksi tärkeimmistä sekajätteestä pois lajiteltavista jätteistä on biojäte. Erilleen kerättynä sen sisältämät ravinteet saadaan uudelleen kiertoon. Kuljetamme erilleen lajitellun ja kerätyn biojätteen Kuopion Biotehtaalle, jossa jätteistä erotetaan kaasu ja arvokkaat ravinteet suljetussa prosessissa. Prosessi jalostaa laadukasta lannoitevalmistetta. Kaasu siirretään Kuopion Energian moottorivoimalaitokseen, jossa kaasusta tuotetaan energiaa sähkö- ja kaukolämpöverkkoon.

Sekajätteen seassa biojäte päätyy Riikinvoiman ekovoimalaitokselle, joka tekee sekajätteestä lämpöä ja sähköä. Laitoksella biojäte heikentää lämmöntuottoa, ja biojätteen sisältämät suolat voivat syövyttää laitteistoja.