Jätekukko mukana Kinkkutempussa!

to 16. marraskuuta 2017 12.40.00

Kinkkutemppu tulee taas –  tavoitteena kierrättää 100 000 kotitalouden kinkun paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi


Huikean suosion saavuttanut Kinkkutemppu palaa piristämään suomalaisten joulunviettoa, ja tänä vuonna kampanja laajenee koko Suomeen. Tavoitteena on kerätä ja kierrättää 100 000 kotitalouden kinkun paistinrasvat, joista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutempun tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kinkkutemppuun osallistuminen on tänä vuonna helppoa, sillä keräyspaikkoja on noin 150 ympäri Suomea. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tempauksella havainnollistetaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja säästetään sekä viemäriputkistoa että ympäristöä.


Suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtaisa määrä rasvajätettä. Putkiston tukkeutumisen välttämiseksi paistinrasvoja ei missään nimessä saa kaataa viemäriin, vaan ne kannattaa toimittaa hyödynnettäväksi asianmukaisella tavalla.


Viime vuonna Suomessa kuitenkin keksittiin joulukinkun paistinrasvoille aivan uudenlaista käyttöä: niistä valmistettiin uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % tavalliseen dieseliin verrattuna.
 

Vuoden 2016 Kinkkutemppuun osallistui peräti 40 000 suomalaista kotitaloutta, jotka lahjoittivat keräykseen yhteensä 12 000 litraa paistinrasvaa. Siitä jalostettiin Neste MY uusiutuvaa dieseliä, jolla olisi voinut ajaa neljä kertaa maapallon ympäri. Kinkkutempun tuotto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.


Tänä vuonna tavoitteena on saada Kinkkutemppuun mukaan 100 000 suomalaista kotitaloutta. Mikäli tavoite täyttyy, lahjoitussumma nousee 20 000 euroon. Lahjoituksen saa Hope ry, joka tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä. Joulun aikaan Hope ry:n lahjat tulevat erityisen suureen tarpeeseen.
 

Viime vuoden 44 keräyspisteen määrä kasvaa noin 150:een, kun muun muassa jokaiseen Suomen K-Citymarketin yhteyteen sijoitetaan oma keräyspiste. Näiden lisäksi paistinrasvoja voi toimittaa kymmeniin muihin K-ruokakauppoihin ja 27 kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteeseen. Keräysaika on 20.12.2017–4.1.2018.
 

Keräyksen päivämäärät, keräyspisteet ja lisätietoa kampanjasta löydät osoitteesta www.kinkkutemppu.fi.


Jätekukko mukana Kinkkutempussa kolmen lajitteluaseman voimin


Jätekukko on mukana Kinkkutempussa järjestämällä kinkun paistinrasvan keräyksen kolmella Pikkukukko lajitteluasemalla Kuopiossa (Kaatopaikantie 316), Lieksassa (Timitrantie 2) ja Pieksämäellä (Puhdistamontie 1).

Jos kinkun paistinrasvaa ei ole mahdollista toimittaa Kinkkutempun keräyspisteeseen, sen voi lajitella jähmettyneenä biojätteeseen tai vaihtoehtoisesti pakata tiiviisti esim. maitotölkkiin ja lajitella sekajätteeksi.
 

Biojätteeseen lajiteltuna paistinrasva päätyy käsiteltäväksi Gasum Oy:lle Kuopion Biotehtaalle, jossa siitä tuotetaan uusiutuvaa energiaa - biokaasua. Sekajätteen joukkoon lajiteltuna paistinrasva päätyy Riikinvoiman ekovoimalaitokselle, jossa siitä tuotetaan energiaa kotien lämmitykseen ja valaisemiseen.