23.12.2016

Vie kinkunpaistinrasvat Kinkkutemppu-keräykseen

Kiertotalouden hengessä suomalaiset voivat tänä jouluna lahjoittaa kinkunpaistosta syntyvän rasvajätteen Kinkkutemppu-kampanjalle. Keräykseen tuodusta paistinrasvasta valmistetaan kierrätyspolttoainetta ja siitä saadut tuotot lahjoitetaan Hope ry:lle ja IceHeartsille.

Kiertotalous saa tänä vuonna jouluisen twistin, kun paistinrasvat palauttamalla voi laittaa hyvän kiertämään. Suomessa syödään joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Keskikokoisesta kuuden kilon kinkusta paistamisessa tirisevällä rasvalla voi ajaa noin 3 kilometriä henkilöautolla, ja rasvajätteestä tuotetun polttoaineen hiilijalanjälki on tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 % pienempi.

Miten voin osallistua?

Jätekukon toimialueella Kinkkutemppu-keräyspisteitä on kaksi ja ne sijaitsevat Kuopiossa:

  • K-citymarket Kolmisoppi,
    Kolmisopentie 1,
    Neste-aseman vieressä
  • K-citymarket Päiväranta,
    Päivärannantie 18,
    Neste-aseman vieressä

Rasvan palautus tulee hoitaa seuraavasti:
1.    Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
2.    Kaada rasva varovasti tölkkiin.
3.    Sulje tölkki tiiviisti esimerkiksi teipillä.
4.    Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen.

Kinkkutemppukeräys on jo käynnissä ja jatkuu 2.1.2017 asti.
Palautuspisteitä on 17 paikkakunnalla yhteensä 42 ja ne sijaitsevat pääosin K-ryhmän ruokakauppojen tai Neste-liikenneasemien yhteydessä. Kaikki keräyspisteet löydät sivulta kinkkutemppu.fi

Miksi tällainen keräys?

Tempauksella halutaan tuoda kiertotaloutta lähemmäksi ihmisten arkea ja havainnollistaa, kuinka jätteitä voidaan käyttää uudelleen ja valmistaa uusia tuotteita, tässä tapauksessa korkealaatuista uusiutuvaa dieseliä. Tavoitteena on kerätä niin paljon rasvaa, että siitä valmistetulla dieselillä voisi ajaa kolme kertaa maapallon ympäri. Lisäksi kampanjalla halutaan muistuttaa, että rasvaa ei tule kaataa viemäriin.

Faktaa Kinkkutempusta

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aluille laittama yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Joulun 2016 alla kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta yli jääneet rasvat kierrätyspisteille ja yli jääneestä paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla. Lopuksi paistinrasvasta valmistettu polttoaine lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki sekä Maa- ja kotitalousnaiset sekä monia muita tahoja.