18.10.2016

Nyt tyhjennetään kompostoria ennen pakkasia

Marraskuussa kompostoria tyhjennetään ja tehdään tilaa talven jätteelle. Toki kompostorista kannattaa ottaa maatuneinta jätettä pois pitkin vuotta. Näin komposti samalla ilmastoituu ja kompostoituminen on tehokkaampaa.

Jatkuvasti täytettävää kompostoria ei koskaan tyhjennetä täysin tyhjäksi, koska kaikki jäte ei ole vielä riittävästi maatunutta. Kompostorista voidaan tyhjentää sellaista jätettä, josta ei enää erotu elintarvikejätettä. Seosaineen karkeammat osat, kananmunankuoret ja luut kompostoituvat hitaasti eikä niistä ole jatkossa haittaa, joten niitä saa näkyä.

Syksyllä kompostoriin jätetään vähintään viidesosa jätettä sen tilavuudesta. Eli 200 litran kompostoriin noin 40 litraa. Näin kompostoituminen jatkuu taukoamatta syyskylmälläkin. Lisäeristelevy kompostorin sisällä kompostimassan päällä parantaa kompostin toimintaa.

Tyhjennyksen yhteydessä tarkistetaan myös kompostorin kunto. Kompostorin tulee olla jyrsijäsuojattu ja lämpöeristetty. Kompostorissa ei saa olla yli 7 mm rakoja ja lämpöeristeen on oltava ehjä.

Talven ajaksi varataan riittävästi hyvälaatuista, kuivaa seosainetta.