09.11.2015

Nyt on aika tyhjentää kompostoria!

Ennen talvea tyhjennetään kompostoria ja tehdään tilaa talven biojätteille. Toki kompostorista kannattaa ottaa maatuneinta jätettä pois pitkin vuottakin. Näin komposti samalla ilmastoituu ja kompostoituminen on tehokkaampaa.

Jatkuvasti täytettävää kompostoria ei koskaan tyhjennetä täysin tyhjäksi, koska kaikki biojäte ei ole vielä riittävästi maatunutta. Kompostorista voidaan tyhjentää sellaista jätettä, josta ei enää erotu elintarvikejätettä. Seosaineen karkeammat osat, kuten kananmunankuoret ja luut, kompostoituvat hitaasti eikä niistä ole jatkossa haittaa, joten niitä saa näkyä.

Syksyllä kompostoriin jätetään vähintään viidesosa jätettä sen tilavuudesta. Eli 200 litran kompostoriin noin 40 litraa. Näin kompostoituminen jatkuu taukoamatta syyskylmälläkin. Lisäeristelevy kompostorin sisällä tai kompostin päällä parantaa kompostin toimintaa.

Tyhjennyksen yhteydessä tarkistetaan myös kompostorin kunto. Kompostorin tulee olla jyrsijäsuojattu ja lämpöeristetty. Kompostorissa ei saa olla yli 7 mm rakoja, ja lämpöeristeen on oltava ehjä.

Talven ajaksi varataan riittävästi hyvälaatuista ja kuivaa seosainetta.