11.04.2016

Jätteiden lajittelua mainoskatkoilla


Jätteiden lajittelusta kampanjoidaan televisiossa MTV3:n Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Kainuun ja Pohjois-Karjalan näkyvyysalueilla huhtikuussa, viikolla 15.

– Pieni juttu on meille iso juttu, lajittelu on yhteinen juttu, toistaa Jätekukon palvelupäällikkö Piia Moilanen mainoskampanjan pääviestiä. Huolellinen syntypaikkalajittelu on yhteisen ympäristön kannalta merkittävää, mutta takaa lisäksi myös ekovoimalaitoksen tehokkaan toiminnan, muistuttaa Moilanen.

Kierrätykseen kelpaamattomat jätteet eli kotitalouksien syntypaikkalajiteltu sekajäte hyödynnetään loppuvuodesta alkaen Leppävirralle valmistuvassa Riikinvoiman ekovoimalaitoksessa energian tuotantoon. Etenkin biojäte, metalli ja lasi aiheuttavat ongelmia poltettavan jätteen joukossa. Myös muut kierrätettävät jätteet, kuten paperi ja kartonki, käyttökelpoiset tavarat ja tekstiilit sekä vaaralliset jätteet ja sähkölaitteet kuuluvat uusiokäyttöön tai asianmukaisiin keräys- tai vastaanottopaikkoihin ekovoimalaitokseen ohjautuvan sekajätteen sijaan.

Vaikka itäsuomalaisten kotitalouksien syntypaikkalajiteltu sekajäte ohjataan ekovoimalaitokselle, voivat alueen asukkaat olla rauhallisin mielin. Kotitalouksissa tehtävä jätteen lajittelu ei muutu. Jos on tähänkin asti tottunut lajittelemaan arjessa syntyvät jätteet, kannattaa jatkaa samaan malliin. Jos lajittelu ei ole vielä tuttua, nyt on hyvä hetki aloittaa.
– Vaikka tänään, yksi laji kerrallaan, vinkkaa Moilanen.

TV-mainokseen liittyvä lajittelukampanja-video
Katso tästä >>

Faktaa
Jätekukon toimialueen asukkaiden asenteet ja tottumukset lajittelua kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Tämä kävi ilmi vuonna 2014 Jätekukon teettämässä asiakastyytyväisyyskyselyssä. Vastaajista 88 % oli sitä mieltä, että lajittelulla on merkitystä (vuonna 2011: 79 %). Lisäksi kaikkien hyötyjätteiden (lasi, metalli, kartonki, paperi) lajittelu oli vastaajien keskuudessa lisääntynyt edellisestä tutkimuskerrasta.

 

Lisätietoja antaa

Moilanen, Piia
Palvelupäällikkö
p. 044 368 0152