06.07.2018

Biopusseja biojätekeräyksessä mukana oleville kotitalouksille

Ei ole samantekevää, minne hedelmien, vihannesten ja juuresten kuoret tai ruuantähteet joutuvat. Sekajätteen seassa hukataan biojätteen sisältämät ravinteet. Oikein lajiteltuna biojäte käsitellään biokaasulaitoksella, jolloin ravinteiden lisäksi saadaan tehokkaammin talteen myös jätteen sisältämä energia. Lajittelemalla biojätteen kotitaloudet hoitavat oman osuutensa ravinnekierrossa.

Tilaa pusseja kätevimmin verkkolomakkeella

Biopussien tilausmahdollisuus tarjotaan Jätekukon toimialueella biojätekeräyksessä mukana oleville kotitalouksille kerran vuodessa. Tilausohjeet ovat kotitalouskohtaiset ja niiden on määrä saapua koteihin viimeistään heinäkuun aikana. Tilausohjeiden mukana lähetetään yksi näytepussi, jonka koko on kuusi litraa. Näytepussin avulla on helppo arvioida, minkä kokoinen biopussi sopii keittiön keräysastiaan. Tilattavien biopussien kokovaihtoehdot ovat 6, 10 ja 20 litraa. Tilauksen voi tehdä joko esitäytetyllä verkkolomakkeella tai tilauslapulla.

Biojäte siistiin pakettiin

Biojätteen erilliskeräyksessä biojätteet tulisi pakata käyttömukavuuden ja keräysastian suojaamisen takia. Jätekukon kiinteistöille toimittamat biojäteastiat ovat kyljistään rei'itetyt ja niissä ei käytetä suurta sisäsäkkiä. Reikien ansiosta biojätteen sisältämä kosteus pääsee haihtumaan astiasta.
Jätekukon jakamat biohajoavat pussit ovat vain yksi pakkaamisvaihtoehto. Kaupoissa myytävien vastaavien pussien lisäksi pakkaamiseen voi käyttää sanomalehdestä taiteltua pussia tai paperipussia. Biopussina voi varsin hyvin hyödyntää tyhjät elintarvikkeiden paperipussit, kuten jauho-, sokeri-, hiutale- tai leipäpussit.

Ravinteet ja energia talteen

Yksi tärkeimmistä sekajätteestä pois lajiteltavista jätteistä on biojäte. Erilleen kerättynä sen sisältämät ravinteet saadaan talteen ja takaisin kiertoon. Jätekukko kuljettaa toimialueellaan erilleen lajitellun ja kerätyn biojätteen Gasumin Kuopion biokaasulaitokselle, jossa jätteistä erotetaan kaasu ja arvokkaat ravinteet suljetussa prosessissa. Kaasu toimitetaan siirtoputkea pitkin Kuopion Energian moottorivoimalaitokseen, jossa kaasusta tuotetaan energiaa sähkö- ja kaukolämpöverkkoon. Ravinteista prosessi jalostaa laadukkaita lannoitevalmisteita, joilla voidaan korvata keinolannoitteita peltoviljelyssä tai viherrakentamisessa. Muuten toimialueella yhtenäinen biojätteen käsittely eroaa Outokummun alueella, jossa erilleen kerätty biojäte käsitellään edelleen paikallisesti, kompostoimalla Outokummun kaupungin Jyrin käsittelyasemalla.

Näin hoidat oman osuutesi biojätteen sisältämien ravinteiden kierrättämisessä

  • Vältä ruokahävikkiä.
  • Lajittele syötäväksi kelpaamaton eloperäinen, kompostoituva aines biojätteeseen.
  • Pakkaa biojäte ennen keräysastiaan laittamista.
  • Vie biojäte oikeaan keräysastiaan.

Lue lisää kampanjasta