01.07.2016

Biojäte pakattuna oikeaan osoitteeseen

Kotona syntyy monenlaista biojätettä. Ruokaa laittaessa bioastiaan lennähtää ruokatarvikkeiden käyttökelvottomat osat. Huonekasvi on tullut tiensä päähän ja joutaa kiertoon bioastian kautta. Kahvikutsujen jälkeen tyhjennetään kahvinporot ja lautasliinat – nekin biojätteeseen.

Pakkaa biojäte – käyttömukavuutta kaikille

Tiesithän, että biojätteen voi pakata sanomalehteen, paperipussiin tai maatuvaan biojätepussiin. Pakattu biojäte pitää siistinä sekä keittiön keräysastian, että jätekatoksessa olevan kiinteistön biojäteastian. Siistiä ja miellyttävämpää kaikille käyttäjille!

Reiälliset bioastiat taloyhtiöissä

Vuoden 2016 loppuun mennessä biojätteen keräys on toimialueellamme yhtenäistetty ja kaikilla biojätteen erilliskeräyksessä mukana olevilla taloyhtiöillä on tuolloin käytössään ns. reiällinen biojäteastia. Astian kyljissä olevat reikärivistöt pitävät astian ilmavana ja biojätteen kuivempana. Ilmavuuden takaamiseksi biojäteastiaan ei enää asenneta sisäsäkkiä ja siksi biojäte olisikin hyvä pakata jo keittiön keräysastiaan laitettaessa.

Lajittelulla materiaalit oikeaan osoitteeseen

Biojätettä ovat kaikki maatuvat, ei-vaaralliset aineet. Erilliskeräykseen eli kiinteistön biojäteastiaan lajitellut biojätteet kerätään ja kuljetetaan Kuopion Biotehtaalle, jonka prosessin tuloksena biojätteistä erotetaan kaasu energiaksi sähkö- ja kaukolämpöverkkoon sekä arvokkaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, ja jäljellä oleva orgaaninen aines lannoitevalmisteeksi.

Biojäte ei pala

Riikinvoiman ekovoimalaitos aloittaa täysimittaisen toimintansa loppuvuonna 2016. Ekovoimalaitoksen polttoaineena on syntypaikkalajiteltu sekajäte – siis jäte, josta on lajiteltu pois uudelleen- ja materiaalikäyttöön kelpaavat materiaalit. Biojäte kosteana materiaalina huonontaa energian tuotantoa ja aiheuttaa voimalaitoksen kattilaan korroosiota. Voimalaitos tulee toimimaan sitä tehokkaammin, mitä tarkemmin jätteet on lajiteltu ja kierrätetty. Ekovoimalaitoksen polttoaineesta, sekajätteestä, saadaan silloin kaikki hyöty irti.

 

Katso video lehden taittelusta biojätepussiksi