Kodin vaaralliset jätteet

Vaaralliset jätteet sisältävät aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat olla haitallisia tai vaarallisia ihmisille ja ympäristölle. Jätteiden hyödyntämisen ja turvallisen käsittelyn tärkein edellytys on, että vaaralliset jätteet lajitellaan pois muiden jätteiden joukosta ja toimitetaan vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Vastaanotamme koti- ja maatalouksien vaaralliset jätteet maksutta lajitteluasemille ja keräysautoon.

Mitä on vaarallinen jäte?

Vaarallisia jätteitä ovat mm. lääkejätteet, paristot ja akut, kovettumattomat maali-, liima- ja lakkajätteet, liuottimet kuten tärpätti, tinneri ja asetoni, uuden vuoden tinat, käytetyt öljyt, öljyiset jätteet ja öljynsuodattimet, kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet sekä niiden pakkaukset, puunsuoja- ja kyllästysaineet, myrkyt ja desinfiointiaineet, loisteputket- ja energiansäästölamput sekä useat sähkölaitteet. Lääkejätteet otetaan vastaan veloituksetta apteekkeihin. Paristot ja pienakut palautetaan niiden myyntipisteisiin.

Tarkista täältä vaarallisten aineiden tunnistus- ja varoitusmerkit

Oheisella sivulla esitelty varoitusmerkit sekä esimerkkejä vaaroista, joista ne varoittavat.

Katso merkit

 

 

Paristot ja pienakut

Paristot ja pienakut palautetaan niiden myyntipisteisiin. Teippaa virtanavat piiloon nappiparistoista sekä muista litiumparistoista ja -akuista, jotka tunnistat Li-alkusesta merkinnästä. Pussita vuotaneet paristo.

Lääkejätteet

Lääkejätteet otetaan vastaan veloituksetta apteekkeihin. Tabletit voivat olla omissa liuskoissan tai irrallisina läpinäkyvässä pussissa. Jodia ja bromia sisältävät lääkkeet, solusalpaajat sekä nestemäiset lääkkeet, voiteet ja suihkepullot palautetaan kukin omissa pakkauksissaan. Elohopeakuumemittarin on oltava pakattuna rikkoutumisen estämiseksi. Neulat ja piikit on oltava pakattuina kovaan muovi- tai metalliastiaan.

Sähkölaitteet

Sähkölaitteet voi palauttaa myyntipisteisiin uuden laitteen oston yhteydessä tai lajitteluasemille. Kotitalouden sähkölaitteet vastaanotetaan veloituksetta. Sähkölaitteita ovat kaikki pienet ja isot verkkovirralla, akulla tai paristolla toimivat laitteet. Sähkölaitteisiin kuuluviksi luetaan myös loiste-, energiansäästö- ja led-lamput.

Lue lisää sähkölaitteiden palautuksesta kauppaan