Kuinka usein jäteastia tulee tyhjentää?

Jäteastian tyhjennysväliin vaikuttavat mm. elintarvikejätteiden kompostointi, taloudessa asuvien henkilöiden lukumäärä sekä se sijaitseeko kiinteistö taajamassa vai haja-asutusalueella.

Yleisin tyhjennysväli omakotitalon jäteastialla on 2 viikkoa. Kun kompostointi on kunnossa ja siitä on tehty kompostointi-ilmoitus, voi oman jäteastian tyhjennysväli olla 4 tai 8 viikkoa.

Kiinteistö sijaitsee taajamassa

Jos kyseessä on 1-2 henkilön vakituinen talous, jolla on käytössään 140–240 litran sekajäteastia, syntyvä jätemäärä on vähäinen ja biojäte erilliskerätään tai kompostoidaan, voi sekajäteastian tyhjennysväli olla taajamissa enintään neljä viikkoa kesällä ja kahdeksan viikkoa talvella.

Kiinteistö sijaitsee haja-asutusaluella

Jos kyseessä on 1-2 henkilön vakituinen talous, jolla on käytössään 140–240 litran sekajäteastia, syntyvä jätemäärä on vähäinen ja biojäte erilliskerätään tai kompostoidaan, voi sekajäteastian tyhjennysväli haja-asutusalueella olla enintään kahdeksan viikkoa ympäri vuoden.

Tyhjennysvälin muuttaminen tai lisätilaus

Jäteastian tyhjennysvälin voi muuttaa tai tarkistaa kätevästi sähköisestä Omakukko-verkkopalvelusta. Omakukosta voi myös tilata ylimääräisen jäteastia tyhjennyksen kätevästi.
 

Jäteastioiden tyhjennysvälit

Jäteastiat on tyhjennettävä säännöllisesti niin, ettei jäteastiasta aiheudu hajuhaittaa eikä muita haittoja.

Lisäksi eri tyhjennysväleillä astioille kertyy vuodessa eri määrä tyhjennyskertoja. Vuosittaisia jätehuollosta tulevia kustannuksia miettiessä on hyvä tietää montako tyhjennystä vuoden aikana suunnilleen tehdään. 

Jätelaji Pisin tyhjennysväli kesäaikana
(viikot 18-40)
Pisin tyhjennysväli talviaikana
(viikot 41-17)
Sekajäte 2 viikkoa 4 viikkoa
Sekajäte,
joka ei sisällä biojätettä (kiinteistöllä on biojätteen erilliskeräys tai kompostointi
4 viikkoa 4 viikkoa
Biojäte 1 viikkoa 2 viikkoa

 

Omakukko-verkkopalvelu

Omakukossa voit asioida Jätekukon kanssa verkossa, silloin kun se sinulle sopii. Omakukossa voit liittyä jätehuoltoon, täyttää kompostointi-ilmoituksen ja antaa palautetta kirjautumatta. Käyttäjätunnuksilla näet kiinteistösi jätehuollon palvelut ja pääset muuttamaan niitä sekä tekemään lisätilauksia. Omakukko-verkkopalveluun >>