Kuinka usein jäteastia tulee tyhjentää?

Jäteastian tyhjennysväliin vaikuttavat mm. elintarvikejätteiden kompostointi ja taloudessa asuvien henkilöiden lukumäärä.

Yleisin tyhjennysväli omakotitalon jäteastialla on kaksi viikkoa. Kun kompostointi on kunnossa ja siitä on tehty kompostointi-ilmoitus, voi oman jäteastian tyhjennysväli olla neljä tai kahdeksan viikkoa.

Pieni talous ja vähäinen jätemäärä

Jos kyseessä on 1–2 henkilön vakituinen talous, jolla on käytössään 140–240 litran sekajäteastia, syntyvä jätemäärä on vähäinen ja biojäte erilliskerätään tai kompostoidaan, voi sekajäteastian tyhjennysväli olla kahdeksan viikkoa ympäri vuoden.

Tyhjennysvälin muuttaminen tai lisätilaus

Jäteastian tyhjennysvälin voi muuttaa tai tarkistaa kätevästi Omakukko-verkkopalvelusta. Omakukosta voi myös tilata ylimääräisen jäteastian tyhjennyksen kätevästi.
 

Jäteastioiden tyhjennysvälit

Jäteastiat on tyhjennettävä säännöllisesti niin, ettei jäteastiasta aiheudu hajuhaittaa eikä muita haittoja.

Lisäksi eri tyhjennysväleillä astioille kertyy vuodessa eri määrä tyhjennyskertoja. Vuosittaisia jätehuollosta tulevia kustannuksia miettiessä on hyvä tietää, montako tyhjennystä vuoden aikana suunnilleen tehdään. 

Jätelaji Pisin tyhjennysväli kesäaikana
(viikot 18-40)
Pisin tyhjennysväli talviaikana
(viikot 41-17)
Sekajäte 2 viikkoa 4 viikkoa
Sekajäte,
joka ei sisällä biojätettä (kiinteistöllä on biojätteen erilliskeräys tai kompostointi)
4 viikkoa 4 viikkoa
Biojäte 1 viikkoa 2 viikkoa
Kartonki- ja muovipakkaukset 8 viikkoa 8 viikkoa
Metalli ja lasipakkaukset 16 viikkoa 16 viikkoa

 

Omakukko-verkkopalvelu

Omakukossa voit asioida Jätekukon kanssa verkossa, silloin kun se sinulle sopii. Omakukossa voit liittyä jätehuoltoon, täyttää kompostointi-ilmoituksen ja antaa palautetta kirjautumatta. Käyttäjätunnuksilla näet kiinteistösi jätehuollon palvelut ja pääset muuttamaan niitä sekä tekemään lisätilauksia.