Saavikompostorin ohje

Saavikompostori on kätevä elintarvikejätteen kompostointiin soveltuva pieni kompostori. Sen koko riittää vähäisen, 1-2 henkilön tuottaman jätemäärän kompostointiin. Lisäksi se on helppo rakentaa itse. Kustannuksiltaankin se on maltillinen. Tämän ohjeen materiaaleihin on käytetty rahaa noin 70–80 euroa. Tarvittavat työvälineet tekijöillä oli omasta takaa.

 

 

 

 

 

 

Tarvikkeet:

 • Kaksi saavia, 80 ja 40 -litraiset (minimikoot, voivat olla isommat)

 • Kansi isompaan saaviin

 • Tuuletusventtiili (halkaisija 12 cm)

 • Hyönteisverkkoa (12 x 12 cm pala)

 • Salaojaputkea 140–250 cm (halkaisija 5 cm)

 • Letkunippa

 • Telttapatja

 • Eristevaahtoa, yksi purkki

 • Kuumaliimaa

 • Tiivistettä 150 cm (autonoven tiiviste tai polkupyörän sisäkumi)

 • Eristelevyä (esim. styrox tai Finnfoam)

 • Narua noin 20 cm

Työkalut:

 • Akkuporakone ja alle 7 mm terä

 • Saha

 • Puukko

 • Pihdit

 • Kuumaliimapistooli tai liimaa

 • Tiili (muu painava esine painoksi)

 1. Tee isomman saavin alareunaan reikä, johon letkunippa menee tiiviisti kiinni. Nipan tulee olla niin alhaalla, että saavin pohjalle mahdollisesti kertyvä neste pääsee helposti valumaan nipan kautta ulos.


 2. Leikkaa isomman saavin pohjalle salaojaputkesta pätkä. Jätä putkenpäiden väliin noin 5 cm rako ja leikkaa siihen noin 5 cm pätkä salaojaputkea.

 3. Laita 5 cm mittainen salaojaputken pätkä saavin sisäpuolelle nipan kohdalle ja aseta pidempi pätkä putkea kiertämään saavin reunoja. Tässä mallikappaleessa käytettiin tuplapaksua salaojaputkea ja ne asetettiin lyhyinä pätkinä saavin pohjalle.
 4. Tee pienemmän saavin pohjaan reikiä erityisesti sen alimmalle kohdalle. Aseta pienempi saavi isomman sisään siten, että se jää lepäämään salaojaputken päälle. Tarvittaessa voit laittaa pohjan alle tueksi esim. puupalikat. Idea on, että pienen saavin pohjalle tuleva neste valuu rei'istä isomman pohjalle ja nipan kautta ulos. Pohjan kautta kulkee myös ilmaa kompostin pohjakerroksiin.
 5. Laita pienemmän saavin pohjalle tiili (jokin painava esine), joka pitää sen paikoillaan eristevaahdon turpoamisen ajan. Mikäli käytät eristämiseen telttapatjaa, niin painoa ei tarvita. 

 6. Eristevaahtoa laitettaessa tulee olla huolellinen, jotta se ei pääse valumaan salaojaputken ohi ison saavin pohjalle ja tuki nippaa ja salaojaputken reikiä.


 7. Voit käyttää lämpöeristämiseen vaahdon sijasta myös telttapatjaa. Tällöin sitä tulee olla enemmän kuin tässä ohjeessa sitä on varattu. Laita telttapatja kaksin kerroin. Idea on eristää saavien väliin jäävä tila patjalla pohjalla olevan salaojaputken yläreunasta pienemmän saavin ylälaitaan saakka.

 8. Vaahdon kuivumista odotellessa voi tehdä kompostorin kannet. Saavin kanteen leikataan reikä tuuletusventtiiliä varten. Venttiiliin on laitettava verkko, jotta sen kautta kompostoriin ei pääse kärpäsiä tai jyrsijöitä. Eristeeksi kanteen kiinnitetään telttapatjan palanen. 
 9. Lisälämmöneristeeksi kompostoriin voi tehdä eristelevystä välikannen, joka tulee varsinaisen kannen alle. Välikanteen kannattaa laittaa narusta lenkki, jonka avulla kannen saa helposti otettua pois paikaltaan.
   

   

 10. Eristevaahdon kuivumisen jälkeen ison ja pienen saavin väliin jäävä vaahdolla täytetty sauma tiivistetään. Tiivistämiseen voi käyttää auton oven tiivistettä tai vaikka pyörän sisäkumia. Tiiviste tai sisäkumi leikataan siten että se riittää ison saavin sisäreunasta pienen saavin sisäreunaan. Kiinnitys tapahtuu kuumaliimalla. Idea on estää roskien ja kosteuden joutumista eristeosaan. Tämän kokoisessa kompostorissa (saavit 40 ja 80 litraa) kosteuden muodostuminen rakenteisiin ei yleensä ole ongelma. Jos teet kompostorin isommista saaveista, on hyvä tiivistää eristeosa myös sen alaosasta. Veden on tarkoitus tiivistyä pohjalle ja valua letkunipan kautta ulos.
 11. Kompostoitaessa jäte hajoaa hapellisissa olosuhteissa. Mikäli kompostorissa ei ole riittävää ilmankiertoa, jätteet hajoavat hapettomissa olosuhteissa eli mätänevät. Tästä aiheutuu hajuhaittoja ja kärpästen esiintymistä. Mitä isommaksi saavikompostori rakennetaan, sitä huolellisemmin ilmankiero on suunniteltava. Helpointa ilmankierto on hoitaa laittamalla kompostoriin salaojaputkia tarvittava määrä. Salaojaputket voi asettaa kompostoriin lyhyinä pätkinä tai taivutettuna. Kompostorin hyvän ilmankierron lisäksi elintarvikejätteen sekaan lisätään kuiviketta, joka parantaa kompostin ilmavuutta.

Pieni kompostori, jossa on vähän jätettä, jäätyy helposti talviaikaan. Jäätymisestä ei kompostoitumiselle ole mitään haittaa. Kompostoria voi edelleen täyttää ja keväällä sään lämmetessä komposti sulaa ja jatkaa toimintaansa. Pieni kompostori on myös helppo siirtää lämpimiin tiloihin, vaikkapa autotalliin kylmimpinä aikoina. Kompostoreita voi myös tehdä useamman. Ensimmäisen täytyttyä otetaan käyttöön toinen. Täyttyneessä kompostorissa komposti jatkaa maatumista ja sen ollessa kypsää, voidaan mullaksi maatunut komposti käyttää hyödyksi omassa puutarhassa.

Tekijät: Pohjois-Savon Martat/Tiina Ikonen, Puhas Oy/Margus Grenzmann ja Anna Tiainen