Biojätepusseja lajittelun tueksi

Me Jätekukolla haluamme tehdä biojätteen lajittelun mahdollisimman helpoksi asiakkaillemme. Tarjoamme kaikille toimialueellamme biojätteen erilliskeräyksessä mukana oleville kotitalouksille mahdollisuuden tilata maksutta biopusseja lajittelun avuksi.
Voit käyttää biojätteen pakkaamiseen myös sanomalehdestä taiteltua pussia.

Kotikompostoriin laitettavaa biojätettä ei tarvitse pakata.

Tilaa biopusseja

Tilausmahdollisuus vain Jätekukon toimialueelle.

 1. Kirjoita tekstiviesti muotoon:

  KUKKO [valitsemasi tuote] ETUNIMI SUKUNIMI OSOITE POSTINUMERO POSTITOIMIPAIKKA

  Esimerkiksi: KUKKO TUOTE1 MILLA MALLIKAS MALLIKATU 1 01234 MALLIKYLÄ
   
 2. Lähetä tekstiviesti numeroon 18252

Tiedot tuotteista näet alta.
Tekstiviestin lähetys on maksuton.
Tilausmahdollisuus vain Jätekukon toimialueelle.

TUOTE1 TUOTE2 TUOTE3
Biohajoava
pussi
Biohajoava
pussi
Paperinen
pussi
koko 10 litraa koko 20 litraa koko 8 litraa
80 pussia 80 pussia 80 pussia
kirjelähetys


 
kirjelähetys


 
toimitus
pakettina
lähimpään
Postin
nouto-
pisteeseen
tai paketti-
automaattiin

1 tuote / kotitalous / vuosi

Tilausmahdollisuus vain Jätekukon toimialueen asukkaille.

Biohajoavat biojätepussit

 • toimittaja: BioBag Finland
 • materiaali: Mater-Bi (maissitärkkelys, kasviöljyt, sidosaineet)
 • raaka-aineen valmistus Novamont, pussien valmistus Virossa
 • kompostoituva (standardi EN13432)

Paperiset biojätepussit

 • toimittaja: Jubilo
 • materiaali: vettä ja rasvaa hylkivä, märkäluja paperi
 • raaka-aine Suomesta, paperin valmistus Ruotsissa
 • kompostoituva (standardi EN13432)

Kotitaloutenne saa tilata biopusseja, jos kiinteistö on mukana biojätteen erilliskeräyksessä. Tilausmahdollisuus on siis taloyhtiöiden asukkaiden lisäksi myös biojätekeräyksessä mukana olevilla omakotitalouksilla ja biokimppojen osakkailla. Biojätteen erilliskeräyksellä tarkoitetaan biojätteen lajittelua ja keräämistä kiinteistön jätetilassa olevaan keräysastiaan tai biokimppa-astiaan. Biojäteastian tyhjentää biojätettä keräävä jäteauto.

Biopussien tilausmahdollisuus ei koske kompostoivia kotitalouksia. Biojätteen erilliskeräyksessä biojätteet on pakattava yleisen käyttömukavuuden ja keräysastian suojaamisen takia. Kompostoriin biojätteen voi tyhjentää kätevästi suoraan keittiössä käytössä olevasta keräysastiasta.

Purkki tiskipöydällä tai keittiön kaapissa voi riittää pienemmälle taloudelle hyvin. Isommalle ruokakunnalle tarvitaan isompi astia tai tiheämmät tyhjennyskerrat. Jos lajitteluvaunussa on useampi astia, varaa yksi niistä biojätteelle.

Pakkaa biojäte ennen keräysastiaan viemistä, jotta astian käyttö on kaikille siistiä ja miellyttävää. Biojäteastiat ovat kyljistään rei'itetyt ja niissä ei käytetä suurta sisäsäkkiä. Reikien ansiosta biojätteen sisältämä kosteus pääsee haihtumaan astiasta.

Biojäteastia tyhjennetään kesällä kerran viikossa ja talvella kahden viikon välein. Vähän biojätettä tuottavilla kiinteistöillä tai biokimpoilla (jäteastia alle 10 asuinhuoneiston käytössä) on mahdollisuus kahden viikon tyhjennysväliin ympäri vuoden.

Yksi tärkeimmistä sekajätteestä pois lajiteltavista jätteistä on biojäte. Erilleen kerättynä sen sisältämät ravinteet ja energia saadaan talteen ja uudelleen kiertoon.

Kuljetamme erilleen lajitellun ja kerätyn biojätteen Gasumin Kuopion biokaasulaitokselle*, jossa jätteistä erotetaan kaasu ja arvokkaat ravinteet suljetussa prosessissa. Kaasu toimitetaan siirtoputkea pitkin Kuopion Energian moottorivoimalaitokseen, jossa kaasusta tuotetaan energiaa sähkö- ja kaukolämpöverkkoon. Ravinteista jalostetaan laadukkaita kierrätyslannoitteita.

*Outokummun alueella erilleen kerätty biojäte käsitellään paikallisesti, kompostoimalla Jyrin käsittelyasemalla.

Jos laitat biojätteen sekajätteeseen, se päätyy Riikinvoiman ekovoimalaitokselle, jossa sekajäte poltetaan. Biojätteen käsittelyprosessissa, biokaasulaitoksella, talteen saadaan sekä energiaa että ravinteita ja näin hyöty on polttoa laajempi. Ekovoimalaitos tuottaa sähköä ja lämpöä, mutta biojätteen osalta ravinteet menevät siellä hukkaan. Märän biojätteen lämpöarvo poltossa ei myöskään ole erityisen hyvä. Nimenomaan biojätteelle suunniteltu käsittely biokaasulaitoksella on tehokkaampi keino saada biojätteestä energiaa.

Kyllä voit. Biohajoavia pusseja voi ostaa lisää kaupoista.

Ostaessasi pussiin pakattavia hedelmiä tai vihanneksia, valitse muovipussin sijaan biohajoava tai paperinen hedelmäpussi – saat samalla pussin biojätteille.

Hyödynnä elintarvikkeiden paperipussit, kuten jauho-, sokeri-, hiutale- ja leipäpussit.

Myös sanomalehdestä voi taitella pienellä vaivalla biojätepusseja.

Pakkaa biojäte sanomalehteen, paperipussiin tai biohajoavaan biojätepussiin.