Image
Image

Jätevesiasetuksen päätepysäkki

Kinnunen Harri - 31.07.2019

Vuodesta 2004 lähtien kohti määräaikaansa jyskyttänyt haja-asutuksen jätevesiasetus on vihdoin pääsemässä päätepysäkilleen 31. päivä lokakuuta. Alkuperäistä asetusta ja määräaikaa on muutettu kolme kertaa matkanvarrella ja viimeinen muutos vapautti vielä suurimman osan kiinteistöistä määräajan piiristä. Kaikista muutoksista huolimatta on helpotus kaikille, että tämä juna saadaan vihdoin perille, vaikka valmista ei vielä missään nimessä olekaan.
 
Kyseiset muutokset lainsäädännössä aiheuttivat vuosien varrella paljon odottelua ja investointeja lykättiin ihan ymmärrettävästi epätietoisuuden vallitessa. Nyt muutoksia ei ole kuitenkaan enää tulossa, lievennyksiä on annettu ja tietoisuus koko aiheesta on lisääntynyt. Lopuillakin kiinteistöillä on nyt siis hyvä mahdollisuus viedä asia maaliin saakka määräajassaan oman lähiympäristönsä puolesta.
 
Ennen vuotta 2004 haja-asutuksen jätevesijärjestelmät pohjautuivat vuoden 1961 vesilakiin, joten päivitykselle oli ehdottomasti tarvetta. Vuosikymmenten heikko suhtautuminen ja tietämättömyys vesistöjen käyttäytymisestä ja suojelusta on vihdoin korvautunut vahvalla suojelutahdolla ja ymmärryksellä vesistöjen suojelun tärkeydestä. Kiinteistöjen lisäksi myös teollisuudella ja maataloudella on omat tiukat säädöksensä kuormituksen vähentämiseksi ja uusia tutkimushankkeita asian edistämiseksi on parhaillaan käynnissä.
 
Tämän hetken tilanteessa, missä jokainen sektori kantaa vastuunsa yhteisen asian puolesta on syytä uskoa, että Suomen jokien ja järvien puhdistumisesta syntyy hieno menestystarina. On selvää, että jätevesillä on väliä ja vaikka jätevesiasetuksen määräaika tulee päätökseen, tekoja tarvitaan jatkossakin.

Image

Kinnunen Harri

Jätevesineuvoja Jätekukolla (31.10.2019 asti)  

KOMMENTIT

Kirjoita kommentti