Image
Image

Vähän MUOVISTA

Moilanen Piia - 04.01.2018

On vuosi 2015. Istun neuvotteluhuoneessa toimitusjohtajamme ja Savo-Pielisen jätelautakunnan palvelupäällikön kanssa. Työn alla on jätehuoltomääräysten päivitys ja yhtäkkiä joku sanoo sen ääneen. Entäpä jos aloitetaan muovipakkausten kiinteistökeräys? Hyvä ehdotus, mutta ajankohtaan nähden erikoinen. Riikinvoiman ekovoimalaitoksen rakennustyöt oli juuri aloitettu lokakuussa 2014. Tulevaisuudessa itä- ja keskisuomalaiset sekä kainuulaiset sekajätteet poltettaisiin ekovoimalaitoksessa energiaksi; kaukolämmöksi ja sähköksi. Ekokemin (nyk. Fortum) Riihimäelle nousevasta Kiertotalouskylästä ja Muovijalostamosta vasta puhuttiin. Miksi siis aloittaisimme muovipakkausten erilliskeräyksen, kun sen energiahyödyntäminen Riikinvoimalla onnistuisi jatkossa erinomaisesti? Huolimatta mahdollisista edessä olevista haasteista, muovipakkausten keräysvelvoite kirjoitettiin jätehuoltomääräyksiin. Määräykset hyväksyttiin Savo-Pielisen jätelautakunnan kokouksessa 24.11.2015 (§ 25), muovipakkausten keräyksen aloitukselle tuli siirtymäaika 1.10.2017 asti.

 

Rinki ehtii ensin

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy rakentaa valtakunnallista Rinki-ekopisteverkostoaan vuoden 2016 aikana. 500 Rinki-ekopisteeseen tulee myös muovipakkausten keräys. Muovipakkaukset kuljetetaan Riihimäelle Muovijalostamoon, jossa muovit pestään, erotellaan ja niistä valmistetaan raaka-ainetta uusille muovituotteille. Keräykseen kelpaa kaikki muovipakkaukset. Vaikuttaa lupaavalta – myös kiinteistökeräystä ajatellen!


Palvelu pistetään pystyyn

Istumme jälleen tutussa neuvotteluhuoneessa vuoden 2017 tammikuussa, ja käymme läpi yksityiskohtia tulevasta muovipakkausten kuljetusurakasta. Kysymyksiä sinkoilee ilmassa; tehtäviä ja vastuita jaetaan eri henkilöille. Yksi lähtee selvittämään tilastoja muovikertymistä, toinen ottaa koppia keräysvälineiden määrästä/keräyskohde, kolmas perehtyy vielä kerran urakka-asiakirjoihin. Uteliaisuus on noussut niin suureksi, että päätämme järjestää muovipakkausten keräyskokeilun ennen varsinaista starttia. Elokuussa muovipakkausten keräyksen aloitukseen on enää kaksi kuukautta aikaa. Palveluneuvojamme ovat tehneet upeaa työtä kiertäen isännöitsijöiden luona kertomassa uudesta palvelusta. Samaan aikaan viestintäosasto on kirjoittanut tiedotteita ja uutiskirjeitä aiheesta. Lajitteluohjeet ja opastetarrat alkavat saada omanlaisensa ilmeen. Kaikki vaikuttaa valmiilta.


Hyvä vastaanotto

Lokakuussa 2017 muovipakkausten kiinteistökeräys alkaa. Olimme arvioineet, että muovipakkausten keräykseen lähtee mukaan n. 350 taloyhtiötä. Keräyksen alkaessa mukana oli yli 700 kiinteistöä, keräys kosketti yli 28 600 taloutta, ja yli 50 000 henkilöä. Yllätys oli se into ja halu, jolla asiakkaat muovipakkausten kiinteistökeräyksen ottivat vastaan. Keräyksestä kiiteltiin sähköpostiviestein, ja sosiaalisen median kanaviin tuli kuvia asiakkaiden jätekatoksista, jossa uusi muovipakkausten keräysastia tervehti iloisesti käyttäjäänsä. Myös media kiinnostui keräyksestä. Eräänä tiistaiaamuna katselin aamu-tv:n uutispätkää, jossa huuhtelen ja lajittelen muovipakkauksia omassa kodissani. Ringin kanssa yhtenäinen lajitteluohjeemme opastaa laittamaan muovipakkausten keräykseen puhtaita muovipakkauksia, likaiset pakkaukset tulee laittaa sekajätteeseen.

 

Muovipakkaukset kiertoon yhdessä

Pöhinä muovin ympärillä jatkuu. Olemme lukeneet uutisia, joissa kerrotaan merissä vellovista muovijätelautoista sekä muovipyörteistä. Onneksi on keksitty erilaisia menetelmiä näiden muovien pois keräämiseksi. Pienetkin teot ja keksinnöt voivat poikia suuria asioita. Tärkeää on saada koko arvoketjulle sama visio. Muovijätteen määrää on vähennettävä ja liikkeelle lasketut muovituotteet tulee saada uudelleen kiertoon. Ajatellaan, että muovi käy meillä vain lainassa. Tässä kotitalouksilla on merkittävä rooli. Kiitos kun lajittelet!

Image

Moilanen Piia

Jätekukon palvelupäällikkönä kesään 2018 asti

KOMMENTIT


ma 19. elokuuta 2019 11.57.49

Muovin keräys on erinomainen asia , mutta käytännössä on vielä paljon epätietoisuutta , mikä kuuluu ,mikä ei. On melko turhauttavaa katsoa keräyspisteeseen ja huomata siellä olevan mikroaaltouunin meidän muovijätteidemme seassa. Miksi me ihmiset olemme vastuuttomia.
Tarvitsemme edelleen valistusta .

Kirjoita kommentti