Tervetuloa Jätekukon asiakkaaksi outokumpulainen!
- Usein kysytyt kysymykset

Huolehdimme vuoden 2017 alusta alkaen outokumpulaisten jätehuollon. Kaikista muutoksista pyrimme tiedottamaan asiakkaitamme kirjeitse. Voit ottaa yhteyttä kysymyksissä myös asiakaspalveluumme arkisin 8-16 p. 017 3680 152 tai asiakaspalvelu@jatekukko.fi.

Hyvä tietää

Mikä Jätekukko on ja mitä se tekee?

Jätekukko on kuntien omistama palveluyhtiö, joka tuottaa kaikki kiinteistön päivittäiseen jätehuoltoon liittyvät palvelut. Kattaviin palveluihimme kuuluvat jätteenkuljetuspalvelut, jätehuollon palveluneuvonta, lajitteluasemat, Kuopion jätekeskus sekä Rinki-ekopisteverkostoa täydentävät ekopisteet. Jätekukon toimialue kattaa 16 kuntaa ja alueella on 220 000 asukasta.

Miten järjestän jätehuollon?

Kolme tapaa järjestää jätehuolto

Jätehuoltoon liitytään joko kiinteistökohtaisella astialla tai ns. kimppa-astialla. Kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen ulkopuolisella alueella sijaitsevat kiinteistöt voivat vaihtoehtoisesti liittyä myös aluekeräyspisteeseen.

Olemme lähestyneet outokumpulaisia asiakkaitamme (omakoti, aluekeräyspisteen käyttäjät) kirjeitse marraskuussa 2016, jossa kerromme kiinteistökohtaiset ohjeet. Olemme pyrkineet tekemään siirtymävaiheen mahdollisimman helpoksi ja vaivattomaksi.


1. Kiinteistökohtainen jäteastia

Kiinteistöllä on oma sekajäteastia, joka tyhjennetään säännöllisesti sovitulla tyhjennysvälillä. Jätteen haltija/kiinteistö huolehtii jäteastian kunnossapidosta. Jätelasku muodostuu perusmaksusta (vuosimaksu) sekä toteutuneista jäteastian tyhjennystapahtumista.

On hyvä huomioida, että kompostoimalla voidaan vaikuttaa jätehuollon vuosittaiseen perusmaksuun. Jos kiinteistöllänne kompostoidaan keittiön biojätteet, ilmoita siitä meille täyttämällä kompostointi-ilmoitus. Huom! Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa. Kompostointi-ilmotuksen täyttämisessä sinua auttaa asiakaspalvelumme p. 017 3680 0152 tai asiakaspalvelu@jatekukko.fi.

2. Usean lähikiinteistön yhteinen jäteastia eli kimppa

Kimppa-astia on useamman kuin yhden talouden käyttämä yhteinen jäteastia, jonka voivat muodostaa lähikiinteistöt, tiehoitokunta tai kylätoimikunta. Kimpan voi perustaa sekajäteastialle, mutta myös esim. biojäteastialle. Käyttämällä kimppa-astiaa jätemaksut jakautuvat osakkaiden kesken. Mikäli useampi kiinteistö käyttää yhteistä jäteastiaa, tulee kaikkien astiaa käyttävien tiedot ilmoittaa Omakukko-verkkopalvelun kautta tai kirjallisesti kimppalomakkeella.

3. Aluekeräyspiste

Aluekeräyspisteet ovat Jätekukon ylläpitämiä, sekajätteille (talousjäte) tarkoitettuja jäteastioita, joita saavat käyttää ainoastaan vuosimaksun maksaneet kiinteistöt. Pisteet soveltuvat taajaman ulkopuolella sijaitsevien vakituisten kiinteistöjen sekä erityisesti vapaa-ajan kiinteistöjen käyttöön (kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen ulkopuolisella alueella). Lähimmän aluekeräyspisteen tiedot saat asiakaspalvelustamme.

Olemme lähettäneet marraskuussa 2016 nykyisille aluekeräyspisteen käyttäjille kirjeen postitse, jossa kerromme eri vaihtoehdot jätehuollon järjestämiseen. Jos kiinteistöllenne pääsee myös raskaalla jäteautolla ja haluat käyttömukavuutta kodin jätehuollon järjestämiseen, suosittelemme jätehuollon järjestämistavaksi kiinteistökohtaista jäteastiaa. Toimitamme kiinteistölle veloituksetta jäteastian ja tyhjennämme sen säännöllisesti Savo-Pielisen jätelautakunnan laatimien jätehuoltomääräysten sallimien tyhjennysvälien mukaisesti. Yleisimmät kotitalouksissa käytössä olevat astiakoot ovat 140 tai 240 litraa.

Kiinteistön jätehuollon voi hoitaa myös yhdessä lähikiinteistöjen kanssa muodostamalla kimpan, jossa jäteastian tyhjennysmaksut jakautuvat osakkaiden kesken. Jätekimpalla on oltava ns. kimppaisäntä, joka kimpan perustamisvaiheessa ilmoittaa kaikkien jäteastiaa käyttävien tiedot Jätekukolle kirjallisesti kimppalomakkeella. Jos kiinteistökohtainen jäteastia tai kimppa kiinnostaa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme p. 017 3638 0152 tai asiakaspalvelu@jatekukko.fi.

Haluan jatkaa aluekeräyspisteen käyttäjänä, toimi näin

Jos aluekeräyspiste on edelleen sinulle sopiva palvelu, ilmoita meille pääsääntöisesti käyttämäsi aluekeräyspiste postitse saamallasi ilmoituslomakkeella. Pidämme sinut ajan tasalla käyttämääsi pistettä koskevista asioista. Aluekeräyspisteen ympärivuotisena käyttäjänä maksat pisteen käytöstä 127 € (alv 24 %) vuodessa. Laskutamme aluekeräyspisteen käyttömaksun kahdessa erässä. Vuoden ensimmäisellä laskulla maksettavaksi tulee myös asuinhuoneistokohtainen jätehuollon perusmaksu.

Säilyvätkö nykyiset aluekeräyspisteet?

Kyllä, kaikki nykyiset aluekeräyspisteet säilyvät nykyisillä paikoilla.

Miksi säkkiteline vaihdetaan?

Mikäli kiinteistöllä on ollut käytössä säkkiteline, vaihdamme sen pyörälliseen keräysastiaan viikolla 50. Tämä on osa kotitalouksien veloituksetonta keräysastiapalvelu, jossa huolehdimme siitä, että kiinteistöllä on käytössään ehjät ja turvalliset jäteastiat.

Säkkiasiakkaita tullaan lähestymään marraskuun aikana, jolloin heille kerrotaan siitä miten säkit tullaan korvaamaan jäteastioilla, eli säkkiasiakkaille tuodaan automaattisesti jäteastia kiinteistön käyttöön.

Syitä jätesäkkitelineistä luopumiseen on useita, joista merkittävin on jätteenkuljettajan työturvallisuusriski  jätesäkin läpi pistävistä ja viiltävistä esineistä. Umpinaiset muoviset jäteastiat kuormataan koneellisesti, jolloin tapaturmariski on pienempi.

Mitä tarkoittaa biokimppa?

Biokimppa on kahden tai useamman lähikiinteistön perustama yhteinen biojäteastia. Biokimpan voi perustaa taajamissa, joissa on jo olemassa biojätteiden erilliskeräysreitti.

Biojäteastian saa meiltä käyttöön veloituksetta. Muut biokimpan kustannukset muodostuvat sen mukaan montako taloutta kimpassa on. Biokimpan voi muodostaa 2-10 taloutta. Lisäksi kustannuksiin vaikuttaa astian tyhjennysväli.

Kun kiinteistöllä lajitellaan biojätteet, pääsee kiinteistö perusmaksussa halvempaan maksuluokkaan. Vielä kun biojätteet lajitellaan, voi kiinteistön sekajäteastian tyhjennysväliä harventaa (esim. nykyinen 2 viikon tyhjennysväli voi olla 4 viikkoa).

Alkuvuona 2017 on tulossa Kimppa kannattaa -kampanja, jossa kerromme lisää lähinaapureiden yhteisestä jätekimpasta ja sen hyödyistä.

Hinnat

Mistä jätemaksu koostuu?

Jätemaksu muodostuu jäteastian tyhjennystapahtumista tai aluekeräyspistemaksusta (kiinteä vuosimaksu) sekä kerran vuodessa laskutettavasta asuntokohtaisesta perusmaksusta.

 

Mitä tarkoittaa perusmaksu ja mistä se muodostuu?

Perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu. Perusmaksun suuruuteen vaikuttaa, lajitellaanko kiinteistöllä biojätteet. Edullisempi perusmaksu edellyttää joko biojätteen erilliskeräystä tai kompostointia.
 

Perusmaksut 2017*

Hinta € (alv 24 %)

Vakituinen asunto, biojäte sekajätteisiin

36,65

Vakituinen asunto, biojäte lajitellaan

18,65

Vapaa-ajan asunto

11,45

* Savo-Pielisen jätelautakunnan 28.9.2016 esityksen mukaan

Perusmaksulla katetaan kaikkien kotitalouksien käytössä olevien palveluiden kustannuksia, kuten vaarallisten jätteiden keräys, lajitteluasemat, Jätekukon järjestämät ekopisteet (Rinki-ekopisteverkostoa täydentävät pisteet) sekä tiedotus ja valistus. Perusmaksulla katetaan myös jätehuollon asiakasrekisterin ylläpitoa. Lisäksi perusmaksulla katetaan Jätekukon toimialueen jätehuollon viranomaistehtäviä hoitavan Savo-Pielisen jätelautakunnan kustannukset.

Paljonko maksaa sekajäteastian tyhjennys?

 

Hinta € (alv 24 %)

Jäteastia 140 l

5,77 €/tyhjennys

Jäteastia 240 l

6,83 €/tyhjennys

Jäteastia 360 l

8,11 €/tyhjennys

Jäteastia 660 l

10,85 €/tyhjennys

Paljonko on aluekeräyspisteen maksu?

 

Hinta € (alv 24 %)

Ympäri vuoden käytettävä
vakituinen asunto

127,00 €/vuosi

Ympäri vuoden käytettävä
vapaa-ajan asunto

82,00 €/vuosi

Kesäajan (1.5.-30.9.) käytettävä
vapaa-ajan asunto

38,50 €/vuosi

 

Miten voin säästää jätemaksuissa?

Kompostoimalla saat pienemmän perusmaksun. Kompostointi vaikuttaa jätehuollon vuosittaiseen perusmaksuun. Jos kiinteistöllänne kompostoidaan biojätteet, ilmoita siitä meille täyttämällä kompostointi-ilmoitus. Puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse ilmoittaa.

Kompostointi-ilmoituksen teet helposti Omakukko-verkkopalvelussa.

Lisäksi tarvittaessa kompostointi-ilmoituksen täyttämisessä sinua auttaa asiakaspalvelumme p. 017 368 0152 tai asiakaspalvelu@jatekukko.fi.