Biopussikampanja 2018

Tilausohjeet saapuvat koteihin postitse heinäkuussa. Tilaa elokuun loppuun mennessä!

Me Jätekukolla haluamme tehdä biojätteen lajittelun mahdollisimman helpoksi asiakkaillemme. Tarjoamme kaikille toimialueellamme biojätteen erilliskeräyksessä mukana oleville kotitalouksille mahdollisuuden tilata veloituksetta biopusseja lajittelun avuksi. Voit käyttää biojätteen pakkaamiseen myös paperipussia tai sanomalehdestä taiteltua pussia.

Miten tilaan?

Kätevimmin tilaat pussit esitäytetyllä verkkotilauslomakkeella, jonka osoitteen löydät kotiin postitettavasta tilausohjeesta.

Tilausohjeet ja 6-litraisen näytepussin lähetämme kampanjan kohderyhmän kotitalouksiin postitse heinäkuussa. Seuraa ilmoittelua paikallislehdissä, netissä ja somessa.

Saako kotitaloutemme biopusseja?

Kotitaloutenne saa tilata biopusseja, jos kiinteistö on mukana biojätteen erilliskeräyksessä. Tilausmahdollisuus on siis taloyhtiöiden asukkaiden lisäksi myös biojätekeräyksessä mukana olevilla omakotitalouksilla ja biokimppojen osakkailla. Biojätteen erilliskeräyksellä tarkoitetaan biojätteen lajittelua ja keräämistä kiinteistön jätetilassa olevaan keräysastiaan tai biokimppa-astiaan. Biojäteastian tyhjentää biojätettä keräävä jäteauto.

 

Biopussien tilausmahdollisuus ei koske kompostoivia kotitalouksia. Biojätteen erilliskeräyksessä biojätteet on pakattava yleisen käyttömukavuuden ja keräysastian suojaamisen takia. Kompostoriin biojätteen voi tyhjentää suoraan keittiössä käytössä olevasta keräysastiasta.

Miksi lajittelisin biojätteen?

Yksi tärkeimmistä sekajätteestä pois lajiteltavista jätteistä on biojäte. Erilleen kerättynä sen sisältämät ravinteet saadaan talteen ja uudelleen kiertoon.

Kuljetamme erilleen lajitellun ja kerätyn biojätteen Gasumin Kuopion biokaasulaitokselle*, jossa jätteistä erotetaan kaasu ja arvokkaat ravinteet suljetussa prosessissa. Kaasu toimitetaan siirtoputkea pitkin Kuopion Energian moottorivoimalaitokseen, jossa kaasusta tuotetaan energiaa sähkö- ja kaukolämpöverkkoon. Ravinteista prosessi jalostaa laadukasta lannoitevalmistetta.

*Outokummun alueella erilleen kerätty biojäte käsitellään paikallisesti, kompostoimalla Jyrin käsittelyasemalla.

Miksi biojäte on hyvä pakata?

Pakkaa biojäte ennen kiinteistöllä olevaan keräysastiaan viemistä, jotta astian käyttö on kaikille siistiä ja miellyttävää. Biojäteastiat ovat kyljistään rei'itetyt ja niissä ei käytetä suurta sisäsäkkiä. Reikien ansiosta biojätteen sisältämä kosteus pääsee haihtumaan astiasta.

Biojäteastia tyhjennetään kesällä kerran viikossa ja talvella kahden viikon välein. Vähän biojätettä tuottavilla kiinteistöillä tai biokimpoilla (jäteastia alle 10 asuinhuoneiston käytössä) on mahdollisuus kahden viikon tyhjennysväliin ympäri vuoden.

Pakkaa biojäte sanomalehteen, paperipussiin tai biohajoavaan biojätepussiin.

Taittele sanomalehdestä biojätepussi »

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kun haluat tietää vähän enemmän. Klikkaa vastaus auki alta.

Miksi ei biojätettä sekajätteeseen?

Jos laitat biojätteen sekajätteeseen, se päätyy Riikinvoiman ekovoimalaitokselle, jossa sekajäte poltetaan. Biojätteen käsittelyprosessissa, biokaasulaitoksella, talteen saadaan sekä energiaa että ravinteita ja näin hyöty on polttoa laajempi. Ekovoimalaitos tuottaa sähköä ja lämpöä, mutta biojätteen osalta ravinteet menevät siellä hukkaan. Märän biojätteen lämpöarvo poltossa ei myöskään ole erityisen hyvä. Nimenomaan biojätteelle suunniteltu käsittely biokaasulaitoksella on tehokkaampi keino saada biojätteestä energiaa.

Miksi taloutemme ei ole saanut tilausohjetta? Mitä teen?

Tässä syitä, joiden takia tilausohje on voinut jäädä saapumatta.

Biojätteen erilliskeräykseen liittymisen ajankohta

Tilausohjeiden postitusaineiston pohjana on asiakasrekisterissämme olevien kiinteistöjen tiedot. Tiedot postitusta varten on otettu asiakasrekisteristämme 14.5.2018. Jos kiinteistö on liittynyt biojätteen keräykseen tämän jälkeen, asukkaiden tiedot eivät ole ennättäneet mukaan tämän vuoden postitusaineistoon, ja tilausohjeita ei tule postitse kotiin.

Osoitetietojen saatavuuden rajoitukset

Asiakasrekisterissämme on taloyhtiöiden osalta vain kiinteistöjen tiedot, ei asukkaiden. Asukkaiden osoitetiedot on otettu asiakasrekisterimme kiinteistölistan perusteella Väestötietojärjestelmästä. Tietojen saannissa on tiettyjä rajoituksia. Emme ole saaneet taloutesi osoitetietoja postitusta varten, jos olet alle 18- tai yli 85-vuotias tai joku talouden täysi-ikäisistä on tehnyt suoramarkkinointikiellon.

Muutto

Joskus osoitetietojen päivittymisessä valtakunnallisiin järjestelmiin on viivettä. Jos olet muuttanut viime aikoina, voi olla, että osoitetietosi eivät ole vielä päivittyneet.

Mitä teen?

Jos kuulut kampanjan kohderyhmään, mutta kotitalouteesi ei ole saapunut tilausohjetta heinäkuun loppuun mennessä, tilaa pussit tästä.

Kun pussit loppuvat, voinko tilata lisää?

Tarjoamme uuden biopussien tilausmahdollisuuden jälleen ensi vuonna.

Biohajoavia pusseja voi ostaa lisää kaupoista. Ostaessasi pussiin pakattavia hedelmiä tai vihanneksia, valitse muovipussin sijaan biohajoava hedelmäpussi – saat samalla pussin biojätteille.

Hyödynnä elintarvikkeiden paperipussit, kuten jauho-, sokeri-, hiutale- ja leipäpussit.

Myös sanomalehdestä voi taitella pienellä vaivalla biojätepusseja.