Biopussijakelu 2017

Tilausohjeet postitse kotiin kuopiolaisille syyskuussa, tilaa lokakuun loppuun mennessä!

Me Jätekukolla haluamme tehdä biojätteen lajittelun mahdollisimman helpoksi asiakkaillemme. Tarjoamme kaikille biojätteen erilliskeräyksessä mukana oleville kotitalouksille mahdollisuuden tilata veloituksetta biopusseja lajittelun avuksi, noin vuoden tarpeiksi. Voit käyttää biojätteen pakkaamiseen myös paperipussia tai sanomalehdestä taiteltua pussia.

Syksyn biopussijakelun alue ja aikataulu

Syksyn jakelussa ovat mukana kuopiolaiset (postinumeroalue 70100–70870) biojätekeräyksessä mukana olevat kotitaloudet. Tilausohjeet lähetetään kotiin syyskuussa. Seuraa postiasi!

Miten tilaan?

Helpoiten tilaat pussit esitäytetyllä verkkotilauslomakkeella, jonka osoitteen löydät kotiin postitetuista tilausohjeista.

Saako kotitaloutemme biopusseja?

Kotitaloutenne saa tilata biopusseja, jos kiinteistö on mukana biojätteen erilliskeräyksessä. Tilausmahdollisuus on siis taloyhtiöiden asukkaiden lisäksi myös biojätekeräyksessä mukana olevilla omakotitalouksilla ja biokimppojen osakkailla. Biopussi-palvelu sisältyy biojäteastian tyhjennyshintaan. Biojätteen erilliskeräyksellä tarkoitetaan biojätteen lajittelua ja keräämistä kiinteistön jätetilassa olevaan keräysastiaan tai biokimppa-astiaan. Biojäteastian tyhjentää biojätettä keräävä jäteauto.

 

Biopussien tilausmahdollisuus ei koske kompostoivia kotitalouksia. Biojätteen erilliskeräyksessä biojätteet on pakattava yleisen käyttömukavuuden ja keräysastian suojaamisen takia. Kompostoriin biojätteen voi tyhjentää suoraan keittiössä käytössä olevasta keräysastiasta.

Aloita lajittelu biojätteestä

Yksi tärkeimmistä sekajätteestä pois lajiteltavista jätteistä on biojäte. Erilleen kerättynä sen sisältämät ravinteet saadaan uudelleen kiertoon. Jätekukko kuljettaa erilleen lajitellun ja kerätyn biojätteen Kuopion Biotehtaalle, jossa jätteistä erotetaan kaasu ja arvokkaat ravinteet suljetussa prosessissa. Prosessi jalostaa laadukasta lannoitevalmistetta. Kaasu siirretään Kuopion Energian moottorivoimalaitokseen, jossa kaasusta tuotetaan energiaa sähkö- ja kaukolämpöverkkoon.

Sekajätteen seassa biojäte päätyy Riikinvoiman ekovoimalaitokselle, joka tekee sekajätteestä lämpöä ja sähköä. Laitoksella biojäte heikentää lämmöntuottoa, ja biojätteen sisältämät suolat voivat syövyttää laitteistoja.

Pakkaa biojäte sanomalehteen, paperipussiin tai maatuvaan biojätepussiin.

Taittele sanomalehdestä biojätepussi »

 

Kevään biopussijakelun alue

Kevään jakelussa mukana olleet kotitaloudet saivat biopussien tilausohjeet koteihin toukokuussa 2017.

Kevään 2017 biopussijakelussa olivat mukana:

Juuka, Kaavi, Konnevesi, Kuopio (Juankoski, Karttula, Maaninka, Nilsiä, Riistavesi, Vehmersalmi), Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Pieksämäki, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Valtimo, Vesanto

Tilaus tälle alueelle on päättynyt.