Keittiöstä kompostoriin

Tiesitkö, että kotitalouksien sekajätteestä jopa 1/3 on kompostointikelpoista.  

Kaiken eloperäisen keittiöjätteen voi kompostoida omalla kiinteistöllä. Kompostiin kelpaavat tuontihedelmien kuoret, kananmunan kuoret, kinkunpaistoliemet ja marjamäskit. 

Keittiöjätteen kompostointiin varataan jyrsijäsuojattu kompostori, ja talvella käytettävän kompostorin pitää olla myös lämpöeristetty. Elintarvikejäte on hyvin kosteaa ja sisältää paljon ravinteita. Kompostoituakseen hyvin elintarvikejätteen sekaan lisätään riittävästi kuivaa seosainetta.

Näin aloitat

  1. Hanki tarvittavat välineet.
  2. Mieti mihin sijoitat kompostin.
  3. Mieti paikka myös jälkikompostoinnille.
  4. Tarkista kompostointia koskevat määräykset paikallisista jätehuoltomääräyksistä.
  5. Lue kompostointiopas.
  6. Lajittele biojäte omaan astiaan.
  7. Laita tyhjän kompostorin pohjalle 10 –20 cm seosainetta.
  8. Kaada jätteet kompostoriin.
  9. Peitä seosaineella.

Keittiön lajitteluastia tyhjennetään kompostoriin tarpeen mukaan. Tyhjennyksen yhteydessä biojätteiden päälle lisätään aina seosainetta. Jos biojätettä tuodaan kompostoriin kerralla isompi määrä, jäte kannattaa sekoittaa kompostin pintakerroksiin ennen seosaineen lisäämistä. Kun jätettä on kertynyt kompostoriin 30 – 50 litraa, kompostoituminen alkaa ja komposti toimii. 

Kompostorin valinta

elintarvikejätteelle >